Cultuur

Feesten in Thailand zijn vaak verbonden aan het koningshuis en het boeddhisme, of hebben te maken met de seizoenen. Omdat veel feesten gerelateerd zijn aan de stand van de maan, kunnen de data jaarlijks wisselen.
 
Enkele feesten en festivals in Thailand:
6 april: Chakri-dag
13-15 april: Songkran, het traditionele Thaise nieuwjaar
5 mei: Koning Bhumibol wordt geëerd
28 juli: Geboortedag van de koning
12 augustus: Verjaardag van Koningin Sirikit
13 oktober: Sterfdag van koning Bhumibol
23 oktober: Chulalongkorn-dag
5 december: Verjaardag van Koning Bhumibol
10 december: Dag van de grondwet
 

Culturele gebruiken en gevoeligheden:
Thailand staat bekend als het 'Land van de glimlach'. Een lach kan vele betekenissen en functies hebben. Mensen lachen uit verlegenheid, onderdanigheid, boosheid, maar natuurlijk ook gewoon uit blijdschap of vriendelijkheid. Een glimlach wordt ook gebruikt waar wij 'sorry' of 'dank je' zouden zeggen. De glimlach is in feite een gebruiksmiddel in verschillende situaties.

Je wordt in Thailand vaak beoordeeld op het uiterlijk. Keurige kleding suggereert welvaart. Een korte broek is aan het strand geen probleem, maar in het openbaar is dit niet netjes. Bij het bezoeken van tempels moeten armen en benen steeds bedekt zijn. Hoofddeksels zijn niet toegestaan en je bezoek gebeurt op blote voeten. Als je om een pagode heen loopt, doe dat dan met de wijzers van de klok mee.
 

Lokale specialiteiten:
Rijst en rijstnoedels zijn de basis van de Thaise keuken. Verse kruiden geven alle gerechten die typische, Thaise smaak. Er wordt veel gebruik gemaakt van koriander, citroengras, verse basilicum, limoen, knoflook, kokos en pepers. Wat je zeker moet proberen zijn de bekende groene en rode Curry’s. Soepen zoals het pikante tom yam en tom khaa kai zijn intussen ook wereldbekend. Een delicatesse is som tam, een salade van groene papaya. Vegetariërs hoeven zich in Thailand geen zorgen te maken, er zijn genoeg gerechten zonder vlees.
 

Thailand wordt het land van de glimlach genoemd, en voor een goede reden. De warme, energieke bevolking van het land laat je namelijk kennismaken met exotische, ongedwongen cultuur die even wennen is. Prachtige landschappen, verborgen eilandjes en heerlijk pittige Curry’s, dat is waar Thailand voor staat. Geniet van een rustige vakantie op het strand, of laat je meenemen op een onvergetelijk avontuur in het binnenland. Aan jou de keuze!
 

Landen-ABC

Ligging:
Thailand ligt in Zuid-oost Azië, en wordt in het oosten begrensd door Laos en Cambodja, in het westen door Myanmar en de Andamanse Zee, in het uiterste zuiden door Maleisië en in het zuidoosten door de Golf van Thailand.

Ruwe indeling:
Het noorden van Thailand heeft een heel ander karakter dan de rest van het land. Het bestaat vooral uit dichte bossen. Het noorden heeft ook veel bergen. De hoogste berg in Thailand is de Doi Inthanon. In dit gebied lopen vele riviertjes door diepe valleien naar een centraal vruchtbaar gebied. In het noordoosten ligt het droge en onherbergzame Khorat Plateau. Delen ervan zijn zo onvruchtbaar dat het gebied ook wel de Huilende Vlakte wordt genoemd. Verder naar het zuiden ligt het rivierengebied. Het smalle schiereiland Malakka ligt tussen de Golf en de Andamanse Zee. Hier overheersen bergketens, begroeid met tropische regenwouden.  Voor de kust liggen honderden eilandjes. 

De hoofdstad:
Bangkok

De taal:
Thai

Munteenheid:
Baht

De seizoenen:
Het grootste deel van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat, met een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 30°C. Het hete seizoen valt tussen maart en half juni, met april en mei als heetste maanden. Het is dan warm en droog, temperaturen kunnen oplopen tot wel 40° C. In het zuiden en zuidoosten kan het fel regenen tijdens deze periode. In het regenseizoen, van midden juni tot november, kan vaak op een korte tijd erg veel regen vallen. Dit gebeurt vaak in de late namiddag of avond.

Thailand praktisch

Reisdocumenten:
Wanneer je naar Thailand reist, maar je verblijft er minder dan 30 dagen, heb je geen visum nodig. Wel een geldig paspoort dat bij vertrek uit Thailand nog minimaal zes maanden geldig is. Wil je iets langer in Thailand blijven, dan moet je een toeristenvisum aanvragen. Deze is 60 dagen geldig.

Tijdsverschil:
In de winter is het in Thailand 6 uur later dan in België. In de zomer is dit 5 uur.

Kledijtips:
Thailand is een tropisch land. Dat betekent dat dunne katoenen kledij het prettigst is om te dragen. Let wel op dat je niet teveel van je lichaam toont, dat is ongepast en beschermt je ook minder tegen de felle zon. Heiligdommen moet je vaak op blote voeten betreden, zorg er daarom voor dat je makkelijke schoenen meeneemt, zoals slippers of instappers.

Reisstekker/spanning:
De netspanning is in Thailand net als bij ons 220 volt. Belgische stekkers passen meestal, soms is er een tussenstuk nodig voor stopcontacten van het Amerikaanse model.

Vervoer:
Rondreizen in Thailand doe je best niet met de fiets. De wegen zijn vaak gevaarlijk en niet voorzien op fietsers. Uitzonderingen zijn georganiseerde fietstochten, waarbij een gids je langs veilige paden loodst. Ook voor kleine uitstappen in bv. Nationale parken is de fiets wel geschikt. Je kan er vaak huren bij je verblijf.

Echte locals reizen in Thailand met een lange, smalle boot. Ze worden gebruikt om door de vele rivieren en tussen de eilanden te varen. Toeristen worden vaak rondgevoerd met gemotoriseerde boten, die sneller gaan en meer ruimte bieden.

Thailand heeft een goed uitgebouwd busnet, wees alleen oplettend. Je kan veel geld sparen door een bus te nemen die niet vanuit een toeristisch centrum vertrekt. Verder zijn er ook veel privébedrijven waar je een minivan kan boeken met chauffeur. Dit is vaak nog de beste oplossing. Kijk alleen niet mee met de bestuurder, want die rijdt meestal zo roekeloos als alleen in Azië mogelijk is.

Officieel heb je een internationaal rijbewijs nodig om een auto te huren in Thailand, maar in realiteit wordt deze regel zelden toegepast. Lokale autoverhuurders zijn vaak goedkoper dan de internationale spelers, maar de kwaliteit van auto’s kan daar weleens tegenvallen. Let ook op! In Thailand wordt meestal links gereden, maar eigenlijk rijdt iedereen daar waar plaats is, en liefst zo snel mogelijk. Naar verkeersborden wordt zelden gekeken. Het is daarom een goed idee om de huurauto te laten staan en een chauffeur te nemen.
 
Voorzorgsmaatregelen:
Bij een reis naar Thailand zijn geen inentingen verplicht, maar wel aangeraden. Laat aan je dokter weten dat je naar Thailand gaat, hij kan je de juiste inentingen aanbevelen. Bij aankomst is belangrijk om je lichaam tijd te geven om zich aan te passen. Wees voorzichtig in de zon en zet bij voorkeur steeds iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Ook eet je best niet van eetkraampjes langs de weg.
 

Shopping

Openingstijden:
Winkelcentra en massagesalons zijn meestal geopend van 10 uur ‘s ochtends tot 9 uur 's avonds. Buiten de stad sluiten restaurants en winkels iets vroeger. Wel heeft bijna elk dorp een eigen avondmarkt, waar je tot in de nachtelijke uurtjes eten en andere spullen kan kopen.
 

Geldzaken:
Je kan bijna overal geld afhalen met je bankkaart. Zorg wel dat je bankkaart wordt opengezet voor Thailand, anders kan je hier niets mee doen. Geld afhalen met je creditcard is ook mogelijk, maar enorm onvoordelig. Best wissel je al wat geld bij de bank voor vertrek.

Souvenirtips:
Shoppen is in Thailand overal mogelijk. Er heerst wel een grote cultuur van afdingen. Doe je dit liever niet, ga dan shoppen met een lokale gids, die weet hoe hij moet afbieden. Er is in Thailand een erg grote markt voor nepspullen. Interesseert je dit niet, dan vermijd je best de meest toeristische shoppingcentra. Grotere steden, en dan vooral Bangkok, zijn een paradijs voor kledingshoppers. Kleding is hier enorm goedkoop, maar pas steeds alles want vaak is de kledij niet afgestemd op Westerse maten.
 
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Easy Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Hospitaalstraat 4
9600 Ronse